Istoricul Baroului Braila
Cu siguranta ca la Braila, important port cerealier dar si oras cu burse de marfuri si banci straine, cu “ industrii “ navale si reprezentante ale liniilor maritime, institutia “ vechilului de judecata ” a existat inca inainte de secolul al XIX – lea .
Documente scrise despre “ advocati“ apar insa in arhive din anii 1800, fara ca acestia sa fie constituiti in forme de exercitare a profesiei sau ordine profesionale, la acea data neexistand pentru aceasta reglementari specifice.
Anul in care se poate considera infiintata prima forma de organizare profesionala este 1864 cand, se instituie “consiliul de disciplina“ care, la randul sau e imputernicit sa intocmeasca “Tabloul avocatilor“ din Braila, adica sa inscrie intr-un tablou matricol persoanele care se declarasera “advocati“ si care practicau aceasta indeletnicire.
Cum cu un an inainte, in 1863, se infiintase Judecatoria Braila, este evident insa ca avocati braileni existau si inainte de aceasta data.
Informatii despre avocatii braileni si Baroul Braila exista in numeroase documente care in prezent fac obiectul unui studiu efectuat de catre istorici din cadrul Muzeului de Istorie Braila impreuna cu avocati ai Baroului Braila in scopul intocmirii unei monografii a acestuia din urma.
Astfel, in Anuarul Romaniei din anul 1885, la Braila figureaza inscrisi “28 avocati definitivi si 5 avocati stagiari “, in cel din anul 1905, 70 avocati iar in 1911, 83 avocati.
In Anuarul General al Orasului Braila si JudetulBraila din 1922, figureaza ca fiind inscrisi in Tabloul avocatilor 82 avocati definitivi si 14 avocati stagiari.
Inca din anul 1924, sediul Baroului Braila s-a aflat in cadrul “Palatului Administrativ si Judecatoresc“ in care functionau “…..Tribunalul cu 2 sectiuni, Corpul Portareilor, Parchetul, doua Cabinete de Instructie si Baroul Avocatilor …“, asa cum rezulta din Almanahul Ziarului Monitorul Brailei publicat in anul 1924.
Ulterior, in anul 1941, Baroul Braila a primit o donatie din partea sotiei unui fost avocat din Baroul Braila care a respectat astfel dorinta sotului sau predecedat, donatie constand intr-o casa pe o strada centrala a orasului, “200 ha teren arabil si trei ochiuri de magazie“ in Portul Braila.
Sediul baroului a fost stabilit pentru o vreme in acel imobil care insa, in anul 1978 a fost “donat“ de barou fostului Consiliu Popular al Orasului Braila.
Pana in 1989 Baroul Braila a functionat fie in sedii inchiriate fie in cel care a fost construit cu aceasta destinatie in Palatul de Justitie.
Dupa anul 1989, Tribunalul Braila, ignorand prevederile legale, a obligat fosta conducere a baroului sa cedeze spatiile care ii apartineau de drept, astfel incat, din anul 1995, acesta si-a continuat activitatea intr-un spatiu necorespunzator, amenajat si apoi cumparat, in anul 2003, prin efortul avocatilor braileni.
Sediul “donat“ a fost recuperat in anul 2005 si a fost vandut apoi detinatorul acestuia fondurile fiind folosite la cumpararea si modernizarea actualului sediu al baroului situat pe Strada Golesti nr 13.
Tot in acel an Baroul Braila a recuperat si 50 ha din cele care ii apartinusera anterior.
In acelasi sediu cu baroul, in cladirea ce apartine acestuia, functioneaza si Casa de Pensii a Avocatilor – Filiala Braila ca si Asociatia Tinerilor Avocati din Baroul Braila cladirea fiind integral renovata si modernizata, infiintandu-se o biblioteca, un club al avocatilor cat si spatii speciale destinate functionarii cercurilor de studiu ale acestora.
Avocatii baroului au organizat permanent cercuri profesionale de studiu pe materii, forme in care pregatirea lor profesionala s-a perfectionat continu.
De asemeni, in stransa conlucrare cu Facultatea de Drept a Universitatii “Constantin Brancoveanu“ Braila, avocatii au organizat simpozioane si sesiuni de comunicari pe diverse teme juridice.
In prezent, avocatii braileni impreuna cu cei din Baroul Galati sunt preocupati de organizarea si punerea in functiune a Filialei Galati a INPA.
Incepand din anul 2007 conducerea baroului este asigurata de un colectiv in care avocatii tineri sunt majoritari asigurandu-se astfel imbunatatirea vietii interne a baroului.
Incepand din anul 2007 Baroul Braila a infiintat propriul website , adresa acesteia fiind www.baroul-braila.ro.
av . Mircea Constanda